Als kleine ondernemer ben je wellicht op zoek naar het beste platform voor jouw webshop. Vandaag bespreken we de twee bekendste e-commerceplatforms ter wereld: WooCommerce en Shopify. Beide platforms bieden geweldige mogelijkheden, maar het is zeker belangrijk om te begrijpen welke het beste past bij jouw specifieke onderneming.
In dit blogartikel geven we je een overzicht van wat WooCommerce en Shopify allebei te bieden hebben. Hiermee hopen we je een inzicht te geven in welk platform ook het beste bij jou past.
Een webshop starten in WooCommerce
Wat is WooCommerce en hoe werkt het?
WooCommerce is met een marktaandeel van 36% veruit het populairste e-commerceplatform ter wereld. Het is een WordPress-plugin waarmee je je website in een paar klikken kan omzetten in een volledig functionerende webshop. Maar wat maakt het nu zo’n aantrekkelijk platform? Wel, heel veel.
Voor starters is WooCommerce volledig gratis. Met de WooCommerce-plugin heb je praktisch alles om je webshop te starten. Natuurlijk, met enkel en alleen WooCommerce zal je er ook niet komen. Maar dit maakt het dan ook zo interessant.
WordPress is een open-source platform, wat betekent dat je zelf kan kiezen welke functies en plug-ins je er op wil zetten. WooCommerce is hier één van. Zo heb je ook honderden gratis (en betalende) functies die je aan je shop kan toevoegen. Wat wil dit concreet zeggen? Je hebt veel meer controle over de mogelijkheden, functies, look en werking van jouw webshop. WordPress en WooCommerce laten je volledig je ding doen.
De voordelen van WooCommerce
- Gratis: WooCommerce is volledig gratis te downloaden. Het is een plug-in die je meteen kan downloaden via de WordPress repository. Ook zijn er heel wat mogelijkheden om je webshop uit te breiden met de WooCommerce extensies.
- Volledige controle: omdat WordPress een open-source platform is, heb je de volledige controle over je website. De functies die je nodig hebt kan je er gewoon aan toevoegen, vaak met 1 enkele klik.
- Thema’s en plug-ins: je kan je webshop heel snel uitbreiden met de juiste thema’s en plug-ins. Deze zijn ook vaak afgestemd op het type webshop dat je wil bouwen, wat alles handiger maakt.
- SEO: je hebt de volledige controle over hoe je wil ranken op Google. Op vlak van technische SEO tot content SEO heb je alles in eigen handen.
- Lay-out: ook op vlak van uiterlijk ligt alles in jouw handen op WooCommerce. Omdat het een open-source platform is, kan je de code zelf aanpassen naar hoe jij het wilt. Hierdoor kan je écht een unieke webshop creëren die ook goed uitspringt tussen de rest.
- Mogelijkheden: op WordPress zijn er duizenden gratis en betalende plug-ins waardoor je eindeloze mogelijkheden hebt om je webshop uit te breiden in functionaliteiten en lay-out.
De nadelen van WooCommerce
- Technische kennis: om een WordPress en WooCommerce webshop op te bouwen ga je wel eerst wat research moeten doen naar de technische skills. Het kan heel snel, heel fout aflopen op WordPress. Denk maar aan het uploaden van je afbeeldingen, de juiste linkstructuur opbouwen, je SEO in orde brengen, je webshop aanmelden bij Google, … noem maar op. Dit laat je beter doen door een professional.
- Snelheid: het is volledig aan jezelf om de snelheid van je webshop te optimaliseren. Hier is ook een technische voorkennis voor vereist zodat je de juiste beslissingen neemt, zonder je webshop schade toe te richten.
- Niet-responsief: wederom is de responsiviteit van je webshop totaal aan jezelf. Meer dan 50% van het verkeer op het internet verloopt op mobiele apparaten, daarom is het zeker belangrijk dat je hier ook geen fouten maakt.
- Kosten kunnen oplopen: je vaste kosten voor een WooCommerce webshop zijn je domeinnaam en hosting. Daarnaast kan je altijd gratis plug-ins toevoegen. Echter kan het ook wel zijn dat je af en toe een premium versie van een plug-in nodig hebt, waardoor de kosten kunnen oplopen op termijn.
- Domeinnaam, hosting en updates: wederom technische zaken die je zeker op orde moet hebben. Hosting speelt een grote rol in je sitesnelheid. Daarnaast zijn updates ook niet altijd even voordehandliggend aangezien ze soms voor bugs en errors kunnen zorgen. Dit laat je ook best doen door een professional.
Een webshop starten in Shopify
Wat is Shopify en hoe werkt het?
Shopify heeft een marktaandeel van maar liefst 23%, wat het ook één van de grootste e-commerceplatforms ter wereld maakt. Het staat bekend om zijn gebruiksgemak en alles-in-één aanpak, waarmee je snel en eenvoudig jouw webshop kunt lanceren en beheren.
Met een uitgebreide reeks ingebouwde functies en templates kun je in een mum van tijd een professioneel ogende webshop opzetten zonder enige technische kennis. Shopify biedt ook een reeks geïntegreerde betalingsgateways en verzendopties, waardoor je jouw klanten een naadloze winkelervaring kunt bieden. Daarnaast is het in Shopify ook makkelijk om je klanten en bestellingen te beheren, allemaal vanuit 1 platform. De intuïtieve user interface zorgt voor een makkelijke manier van werken.
In tegenstelling tot WooCommerce is Shopify wel een kostelijk verhaal. Je betaalt sowieso maandelijks om het platform überhaupt te kunnen gebruiken. Dan hebben we het nog niet gehad over mogelijke betalende functies en thema’s.
De voordelen van Shopify
- Makkelijke setup: waarschijnlijk de grootste troef van Shopify. Het heeft een enorm eenvoudige setup waardoor je, zelfs zonder technische kennis, snel jouw webshop kan opzetten en beheren, allemaal binnen 24u!
- Gebruiksgemak: wederom een grote troef voor Shopify. Dankzij de intuïtieve user interface is het heel gemakkelijk om te vinden wat je zoekt. Met Shopify kan je makkelijk navigeren door je producten, voorraadbeheer, klantenlijst, en zoveel meer. Allemaal vanuit 1 platform.
- Aanbod van makkelijk te installeren thema’s: Shopify heeft een aanbod van thema’s die je met 1 klik kan installeren op je webshop. Deze zijn makkelijk in te vullen met je eigen afbeeldingen en teksten. Met de Shopify App store kan je deze thema’s bovendien ook uitbreiden op vlak van functies en gebruik.
- Hosting, domeinnaam en updates: Shopify voorziet jouw website van een ijzersterke hosting, je eigen domeinnaam en brengt alle updates automatisch in orde. Zo hoef je technisch ook niets te doen aan je webshop, wat het wederom enorm makkelijk maakt.
- Klantenservice: zit jij met een vraag over jouw Shopify store? Geen zorgen. Dankzij de 24/7 klantensupport is er altijd iemand beschikbaar om jou verder op weg te helpen.
- Mobielvriendelijk: Shopifythema’s zijn automatisch allemaal mobiel- en tabletvriendelijk. Dit is enorm belangrijk voor het succes van je webshop. Wetende dat Shopify dit automatisch voor jou in orde brengt is het een grote troef.
De nadelen van Shopify
- Gelimiteerde personalisatie: ja, op Shopify heb je heel veel klaargemaakte thema’s voor je website, waardoor je al snel kan opstarten. Dit wil echter niet zeggen dat je compleet vrij bent in de personalisatie van je webshop. Je gaat niet alles zelf kunnen bepalen op vlak van lay-out.
- Weinig controle: omdat Shopify een all-in-oneplatform is krijg je alles op 1 plek te zien. Je hebt weinig controle over de back-end van je webshop waardoor je wederom weinig opties hebt om dit te personaliseren volgens jouw bedrijf. Je werkt hier eerder op maat van Shopify in plaats van dat je je eigen interface kan bouwen.
- Weinig SEO opties: Shopify is puur een e-commerceplatform, geen websiteplatform. Hierdoor heb je minder mogelijkheden qua SEO. Je hebt veel minder controle over hoe je kan scoren in de zoekmachines. Ook voor custom SEO content (zoals een blog als deze) is Shopify niet de beste keuze.
- Domeinnaam, hosting en updates: hoe meer je verdient, hoe meer je ook afstaat aan Shopify zelf. Op Shopify betaal je zo’n 0,5% tot 2,9% transactiekosten, afhankelijk van de betaalmethode.
- Kostelijk: voor het starterspakket van Shopify betaal je 24 euro per maand. Verder heb je ook pakketten voor 69 euro en 289 euro per maand voor uitgebreidere functies en mogelijkheden.
- Dure thema’s: de gratis Shopifythema’s zijn zeker niet slecht en zijn dik in orde voor een kleine starterswebshop. Als je echter een uitgebreidere webshop wilt ga je al flink wat mogen investeren in een premium thema. Deze kosten zo’n 250 tot 350 euro.
Welk platform is het beste geschikt voor mij?
Shopify is ideaal voor startende webshop eigenaars. Door de gebruiksvriendelijke user interface moet je je niet bezighouden met al te veel technische zaken. Shopify is ook zeker aan te raden als je van plan bent om simpele producten te verkopen met weinig verschillende categorieën (denk maar aan kleren, accessoires, …). Perfect ook als je je webshop volledig zelf wilt beheren en niet wil laten uitbesteden aan een externe partij.
Ben je eerder van plan om een uitgebreide webshop op te starten met een unieke klantervaring en op maat gemaakte functies en interfaces? Dan is WooCommerce waarschijnlijk een beter platform. Door dit ook te laten uitbesteden kan jij je meer focussen op je core business terwijl je webshop in handen ligt van professionals. Zo ben je er ook zeker van dat je webshop altijd in orde is en blijft werken.
Beide platformen bieden uitstekende mogelijkheden voor het opzetten van een webshop, elk met hun eigen sterke én zwakke punten. Ben jij nog niet zeker van welk platform het beste bij jou past? Contacteer ons gerust voor een adviesgesprek. We helpen je graag verder.
Lees meer over de eigenschappen van een goede webshop.