20 december 2023
Webontwikkeling

Wat is WordPress & wat zijn de voordelen?

wordpress

Als je ooit al eens hebt opgezocht hoe je een website kan maken, ben je WordPress 100% al eens tegengekomen. WordPress is namelijk het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS)ter wereld. Een CMS is een platform waarmee je makkelijk gegevens en bestanden kan zetten op het internet.

Maar liefst 64% van alle websites op het internet draait op WordPress. Dat zijn zo’n 810.000.000 websites. Het is verreweg de marktleider op vlak van webontwikkeling. Maar wat maakt WordPress nu zo’n interessante en populaire tool?

WordPress is open source

Het grootste voordeel en waarin WordPress uitblinkt is het feit dat het een open source platform is. Dit wil zeggen dat de broncode voor WordPress voor iedereen toegankelijk is en dus ook aanpasbaar. In tegenstelling tot andere CMS-platformen mag je met WordPress dus echt onder de motorkap van je website duiken en alles naar je eigen noden en wensen aanpassen.

Je kan het vergelijken met Wikipedia, wat ook een open source platform is. Hier kan ook iedereen de tekst op een Wiki aanpassen, omdat de broncode voor iedereen beschikbaar is.

Wat WordPress extra uniek maakt, is de toegewijde community van ontwikkelaars die voortdurend werkt aan het platform, waardoor alles altijd up-to-date en veilig blijft. Deze toegewijde developers updaten bijna wekelijks WordPress thema’s, plugins en het CMS zelf.

Bovendien biedt de WordPress repository talloze thema’s en plugins die je kunt gebruiken om je website volledig te transformeren in zo goed als alles wat je maar kunt bedenken.

wordpress

De voordelen van WordPress

Is WordPress gratis?

Ja! WordPress is gratis te downloaden en dat zal ook altijd zo blijven, door het open source karakter van het platform. De enige kosten die je maakt om WordPress te installeren zijn je domeinnaam en hosting. Eens je dat in orde hebt gebracht kan je de laatste versie van WordPress te allen tijde downloaden via WordPress.org.

WordPress thema’s en plugins

Een thema moet je zien als het fundament van je website. Het vormt de basis en elk thema heeft een specifiek doel. Voor een webshop installeer je doorgaans een thema dat specifiek is gebouwd voor e-commerce. Elk thema brengt verschillende opties en functies met zich mee dus is het belangrijk om de juiste te kiezen.

Plugins moet je zien als apps en functies die je kan toevoegen aan je thema of website. Voor WordPress zijn er duizenden gratis (en betalende) plugins beschikbaar die je met enkele kliks kan installeren. Of je je website wil voorzien van een livechat, contactformulier of galerij, er zal altijd wel een plugin beschikbaar zijn.

Dit is ook waarin WordPress zich onderscheidt: de open source thema’s en plugins maken het platform uiterst flexibel en aanpasbaar voor maatwerk.

wordpress

Makkelijk te beheren

In tegenstelling tot andere CMS-platformen is WordPress zeer gebruiksvriendelijk te beheren. Je kan moeiteloos verschillende beheerders aanmaken, elks met hun eigen specifieke rollen. Hierdoor hebben ze toegang tot verschillende functies en modules, wat de kans op fouten minimaliseert.

wordpress

Kostenbesparend

Omdat er duizenden thema’s en plugins beschikbaar zijn, zowel gratis als betalend, kunnen we moeiteloos nieuwe functies integreren op je website. Dit wil zeggen dat we geen eindeloze facturen uitsturen voor maatwerkoplossingen. Met WordPress kunnen we de kosten aanzienlijk drukken en betaalbaar houden voor onze klanten.

WordPress website laten maken?

Je website liever uitbesteden aan een WordPress-expert? Zoek niet verder! Bij Cayweb hebben we al tientallen websites en webshops ontwikkeld met WordPress. Van kleine statische websites tot uitgebreide webshops en meer. Bekijk gerust even ons portfolio en laat je inspireren door ons werk.

Meer weten over onze tarieven? Klik dan even door naar onze all-in webdesign pakketten! Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor al je vragen of voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit artikel
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

burak caylar
Get in touch

Contacteer ons vandaag ✉️

Wij nemen jouw project graag in handen! Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek of een offerte op maat.

burak caylar
Get in touch

Contacteer ons vandaag ✉️

Wij nemen jouw project graag in handen! Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek of een offerte op maat.