Een sterke online aanwezigheid is essentieel voor de digitale groei van jouw bedrijf. Zoekmachineoptimalisatie, kortweg SEO, speelt hierin een cruciale rol. Een solide SEO-strategie leidt tot meer organisch verkeer en een verbeterde ranking in de zoekresultaten.
Het landschap van SEO blijft echter voortdurend in beweging. Algoritmes veranderen voortdurend en als marketeer is het belangrijk om een sterke basis te leggen. Om je te helpen, hebben we 13 waardevolle SEO tips verzameld in dit blogartikel. Veel leesplezier!
1. Kwalitatieve content marketing
Content marketing is de ruggengraat van een sterke SEO-strategie. De bedoeling is om waardevolle en boeiende content te creëren voor je doelgroep.
Een blog is de meest laagdrempelige manier, maar denk breder: nieuwsberichten over jouw bedrijf, een uitgebreid portfolio van succesvolle projecten, informatieve handleidingen en zelfs video’s kunnen hier ook onder vallen.
Het draait allemaal om het bieden van antwoorden op vragen die je doelgroep mogelijk heeft. Het delen van je expertise en het informeren van je bezoekers over relevante onderwerpen creëert vertrouwen en bouwt autoriteit op in jouw vakgebied.
Bovendien houdt regelmatige content je website up-to-date, wat zoekmachines waarderen.
2. Zoekwoordonderzoek
Stel je voor dat je een roadtrip wilt maken, maar je hebt geen kaart of GPS. Je begint te rijden, hopend dat je je weg vindt, maar je belandt steeds weer in dezelfde doodlopende straten.
Wel, zo is het ook met SEO. Zonder een zoekwoordonderzoek kan je al snel verdwalen in een digitale wereld. Het vormt een solide basis voor je hele strategie. Je moet het zien als een gedetailleerde kaart die je de weg wijst naar een #1 -ranking in de zoekmachines.
Een zoekwoordonderzoek stelt je in staat om je doelgroep beter te leren kennen. Je ontdekt waar ze naar op zoek zijn en wat hun noden zijn. Door je hier op te focussen kan je waardevolle en vooral relevante content maken die perfect aansluit bij je doelgroep.
Ubersuggest is een zeer handige en gebruiksvriendelijke tool hiervoor.
3. Long tail zoekwoorden
Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit een woordgroep van minstens 4 woorden. Bijvoorbeeld, “salontafel met keramisch blad” is een long tail zoekwoord, terwijl “salontafel” een short tail zoekwoord is.
We zouden altijd aanraden om je zo veel mogelijk te focussen op long tail zoekwoorden in je SEO-strategie. Waarom? Omdat mensen, die zulke zoekwoorden intypen, vaak een specifieke en concrete interesse hebben.
Iemand die zoekt naar “salontafel met keramisch blad” weet precies wat hij wil en heeft er duidelijk interesse in. Maar als iemand gewoon “salontafel” zoekt, is dat veel algemener en dan is hun intentie ook minder duidelijk.
Daarnaast is het belangrijk om weten dat long tail zoekwoorden vaak minder zoekvolume hebben. Ze worden niet zo vaak opgezocht in de zoekmachines. Dit betekent ook dat het gemakkelijker is om te ranken voor deze zoekwoorden. Omdat de concurrentie lager is en de zoekintentie duidelijker, kunnen long tail zoekwoorden een slimme zet zijn in je SEO-strategie.
4. Linkbuilding
Linkbuilding draait om het genereren van links naar je website. Deze links kunnen zowel interne en externe links, evenals backlinks.
Interne links
Interne links zijn links die doorverwijzen naar andere pagina’s op dezelfde website. Ze zijn belangrijk om twee redenen. Ten eerste verbeteren ze de gebruikerservaring omdat ze bezoekers helpen bij het navigeren om de juiste informatie vinden. Daarnaast helpen interne links ook zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen. Zo herkennen zoekmachines je website en pagina’s beter en verbetert dit je SEO-score.
Externe links
Externe links zijn links die doorverwijzen naar andere websites. Door te linken naar externe pagina’s, kun je de domeinautoriteit van je website verhogen. Denk maar aan sociale media, je partners of tools/merken/producten die je gebruikt als bedrijf. Hier kan je naar doorlinken om je eigen domeinscore te verbeteren. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die relevante externe links bevatten.
Backlinks
Backlinks zijn inkomende links vanuit andere websites naar jouw website. Eigenlijk het omgekeerde van externe links. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je domeinautoriteit. Zoekmachines gaan je website zo geloofwaardiger beschouwen en hoger pushen in de rankings. Populaire sociale mediaplatforms zoals LinkedIn kunnen een aanzienlijke impact hebben op het genereren van waardevolle backlinks.
5. Responsief design
Meer dan 60% van het verkeer op het internet verloopt via mobiele apparaten. Een website die zich niet automatisch aanpast aan een beeldscherm heeft weinig kans op succes.
Wanneer je belandt op een website die er nogal slordig uitziet op je smartphone, ga je daar niet lang blijven surfen. Zoekmachines herkennen dit. Websites met een lage betrokkenheidsduur doen het vaak redelijk slecht. Zoekmachines geven hier dan ook de voorkeur aan responsieve websites die zich te allen tijde aanpassen aan het beeldscherm.
6. Laadtijd
Dit is eigenlijk hetzelfde principe als een responsief design. Een website die niet deftig wil inladen heeft een grote impact op de gebruikerservaring. Het grootste deel van je bezoekers zullen al heel snel weggaan.
Bij Cayweb gebruiken we twee tools om de snelheid van onze websites te verbeteren: WP Rocket en WP Meteor. Dit zijn twee cachingplugins die ervoor zorgen dat je website sneller toegankelijk is. De plugins bieden verschillende optimalisaties: verkleinen van CSS/JS-bestanden, verbeteren van langzaam ladende afbeeldingen en meer.
Om een uitgebreid rapport te ontvangen over jouw websitesnelheid kan je gebruik maken van Pagespeed Insights. Het is een gratis tool van Google om alle technische zaken en problemen achter je te achterhalen.
7. Afbeeldingen optimaliseren
Je afbeeldingen optimaliseren voor je website kan op twee manieren.
Enerzijds gaat het om de bestandsgrootte van je afbeeldingen. Dit is van cruciaal belang en heeft de grootste invloed op je laadtijd. Ik zou zelf aanraden om je afbeeldingen te beperken tot maximum 250kB. Hierdoor worden je webpagina’s licht en kunnen zoekmachines deze snel inladen. Bij Cayweb gebruiken we vaak online tools zoals TinyJPG. TinyJPG kan je afbeelding tot maar liefst 90% comprimeren! Een flinke besparing dus. Daarnaast installeren we ook vaak de reSmush.it-plugin voor verdere optimalisatie.
Anderzijds kan je je afbeeldingen ook optimaliseren voor SEO door relevante zoekwoorden te gebruiken in de alt-tekst. De alt-tekst is een beschrijvende tekst die wordt weergegeven als een afbeelding niet goed wil inladen. Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen bekijken, wel kunnen ze deze alt-tekst gebruiken om de inhoud beter te begrijpen. Bovendien zorgt het gebruik van zoekwoorden in de alt-tekst ervoor dat je afbeeldingen niet alleen vindbaar zijn in de zoekresultaten, maar ook in Google Afbeeldingen.
8. Meta tags
Meta tags zijn de titels en beschrijvingen die je te zien krijgt op de zoekresultatenpagina (SERP). Ze zijn van groot belang omdat het de eerste indruk is die een zoeker heeft van jouw website.
Een krachtige meta tag trekt meteen de aandacht, is kort en bondig en spoort zoekers aan tot actie. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk kliks te genereren per vertoning. Dit noem je de Click Through Rate (CTR), ofwel het doorklikpercentage.
Je CTR bereken je door het aantal kliks te delen door het aantal vertoningen. Hoe hoger dit percentage, hoe hoger zoekmachines je zullen pushen.
Meta tags kan je makkelijk aanpassen met de Rank Math plugin. Onze vaste SEO plugin voor alle optimalisaties.
9. Titelstructuur
De titelstructuur van een pagina speelt een grote rol bij het begrijpen van de inhoud, zowel voor zoekmachines als je bezoekers. De structuur wordt bepaald door de HTML header-tags: H1, H2, H3, H4, H5 en H6.
Je H1-titel is bij uitstek het belangrijkste stukje tekst op je hele webpagina. Gebruikt hier zeker en vast het zoekwoord waarvoor je wil ranken met deze pagina. De H2- en H3-titels kan je gebruiken voor verdere content. Deze zijn ook niet onbelangrijk. Hier zouden we ook aanraden om zoekwoorden te gebruiken als dat kan.
H4-, H5- en H6-titels moet je eigenlijk zien als bijkomende tags. Zoekmachines hechten er niet veel waarde aan qua zoekwoorden, maar zorg wel nog steeds dat je een juiste structuur gebruikt.
10. Permalinks
Permalinks vormen de URL’s van je webpagina’s. Het is het gedeelte dat na je domeinnaam komt. Deze maak je best zo gebruiksvriendelijk mogelijk voor de zoekmachines en voor je gebruikers. Maar wat verstaan we onder gebruiksvriendelijke URL’s? Het is heel simpel: zo kort mogelijk, zonder onnodige cijfers en mét een belangrijk zoekwoord.
Zoekmachines houden niet van onnodig lange URL’s. Deze zijn vaak moeilijker te lezen. Bovendien zijn ze ook onhandig op mobiele apparaten. Ook het gebruik van cijfers of andere tekens is niet echt aangeraden.
Hou je URL zo kort mogelijk en gebruik (als dat kan) een belangrijk zoekwoord. Dit heeft een grote impact op je SEO-score omdat zoekmachines zo nog een manier krijgen om je webpagina correct te interpreteren.
Je permalinks kan je ook makkelijk aanpassen met Rank Math.
11. Lokale SEO
Lokale SEO is van onschatbare waarde voor bedrijven die zich richten op lokale klanten. Denk maar aan een bakker of een slager. Maak een Google My Business account aan en koppel deze aan je website. Hiermee creëer je een bedrijfsvermelding op Google Maps en in de zoekresultaten.
Met je Google My Business account kan je bovendien ook reviews genereren. Een absolute no-brainer als je lokaal wil scoren. Hoe meer reviews je behaalt, hoe hoger Google jouw website zal pushen bij lokale zoekers. Positieve reviews zijn voor Google een signaal dat je bedrijf het goed doet.
12. XML-sitemap
Een XML-sitemap is een samenvatting van je website, vergelijkbaar met een plattegrond voor zoekmachines. Het bevat links naar alle belangrijke pagina’s en posts op je website, en dit helpt zoekmachines zoals Google om de structuur en inhoud van je website beter te begrijpen.
Een van de belangrijkste voordelen van een XML-sitemap is dat het de indexering van je website versnelt. Wanneer je nieuwe inhoud toevoegt of bestaande inhoud bijwerkt, kan Google via de sitemap zien welke pagina’s gewijzigd zijn. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe content sneller wordt geïndexeerd en weergegeven in zoekresultaten.
Een sitemap kan je ook makkelijk genereren met Rank Math.
13. Google Search Console
Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je je sitemap rechtstreeks kan uploaden. Door dit te doen gaat Google je website indexeren, waardoor nieuwe inhoud snel wordt opgenomen in de zoekresultaten. Indien je dit niet doet duurt het al wat langer voordat Google je nieuwe pagina’s herkent en indexeert.
Daarnaast is het ook een krachtige tool om je CTR te bekijken, het aantal kliks en vertoningen en voor welke zoekopdrachten je website gevonden wordt.
Beginnen met SEO?
Je merkt wel dat SEO redelijk complex kan zijn. Er is heel wat waar je rekening mee moet houden, zowel technisch als op vlak van content. Wil je dit liever uitbesteden aan een SEO-expert? Wij zijn er om je te helpen! Onze maandelijkse SEO-pakketten beginnen al vanaf 245 euro. Contacteer ons gerust voor al je vragen of opmerkingen. Wij staan klaar om jouw website naar nummer 1 te pushen!