Cayweb Logo

Blog

5 Handige Tips Om Een Domeinnaam Te Kiezen

Je domeinnaam is het webadres en eveneens de snelste weg naar je website. In deze blog bespreken we hoe je de juiste domeinnaam kiest en waar je op moet letten.
Domeinnaam

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is heel simpel gezegd het adres van jouw website. Makkelijker dan dat kunnen we het niet uitleggen. Het is een deel van de URL die je bezoekers gebruiken om je website te vinden.

De juiste domeinnaam is makkelijk te onthouden en wekt bovenal vertrouwen op bij je bezoekers. Bovendien zorgt het er ook voor dat je makkelijk te vinden bent op Google.

Met meer dan honderden miljoenen websites is het toch wel vrij belangrijk dat je de juiste domeinnaam kiest. In dit artikel bespreken we 5 handige tips voor het kiezen van de juiste domeinnaam.

What’s in a (domain)name?

Een domeinnaam of URL bestaat uit vier verschillende onderdelen.

Het eerste deel van je URL is het protocol (HTTP/HTTPS). De ‘S’ staat voor Secure en geeft aan dat er een SSL-certificaat aanwezig is. 

Vervolgens heb je het subdomein (www.), wat staat voor World Wide Web.

Het volgende deel is het belangrijkste deel. Dit is je domeinnaam. Hier maak je dus zelf de keuze wat er komt te staan. Dit deel registreer je bij een host en zo kan je aan de slag met jouw website. 

Tot slot heb je ook nog de extensie (.be, .nl, .net, …). Dit is zeker niet onbelangrijk. Hier is het ook de bedoeling dat je de juiste keuze maakt. Voor Belgische bedrijven is een .be extensie uiteraard prioritair.

1. Gebruik je merknaam

Dit spreekt een beetje voor zich. De beste keuze voor je domeinnaam is altijd je eigen merknaam. Je URL heeft een groot effect op je SEO score. Door te kiezen voor je merknaam heb je de grootste kans om hier ook voor te ranken.

Je website is dusdanig makkelijker te vinden, bezoekers herkennen je merknaam en bovenal creëert dit ook vertrouwen. Het is daarnaast ook makkelijk te onthouden. Conclusie: would definitely recommend! Maar wat doe je nu als je merknaam niet meer beschikbaar is?

2. Gebruik een keyword

Een keyword is hetgeen dat mensen intikken op Google om iets op te zoeken. Dit kan je ook toepassen op je domeinnaam. Hierbij combineer je je merknaam met een keyword met een hoog zoekvolume, wat wil zeggen dat het keyword vaak wordt opgezocht. Het zoekvolume van een bepaald keyword kan je vinden op websites als SE Ranking en Ubersuggest.

Als we Cayweb als voorbeeld nemen, konden we bijvoorbeeld ook gaan voor caywebdesign.be of caywebsites.be. Mensen zien zo ook meteen wat je doet of wat je verkoopt.

Hoewel enkel en alleen een merknaam de beste optie is, is een keyword gebruiken zeker geen slecht idee. Stel dat we als bedrijf horloges verkochten. Dan konden we even goed gaan voor caywebhorloges.be of cayweb-uurwerken.be.

3. De juiste extensie

De extensies .be, .nl of .com zijn de meest voordehandliggende extensies voor een domeinnaam. Ze zijn herkenbaar en tonen meteen aan vanwaar een bedrijf afkomstig is. De extensie .com is er eentje die je wereldwijd kan gebruiken en overal herkend zal worden. 

Echter is het tegenwoordig ook in om andere extensies te gebruiken. Extensies zoals .net, .eu en .shop zijn terug in opmars. Bovendien zijn er honderden soorten extensies waar je heel wat mee kan doen. Zo heb je bijvoorbeeld ook de .agency extensie. Voor digitale agencies is dit het ideale alternatief als je merknaam al ingenomen is. 

We zouden als Belgisch bedrijf sowieso aanraden om voor de .be extensie te gaan, maar als je merknaam of gewenste domeinnaam niet beschikbaar is kan je ook altijd op zoek gaan naar een alternatieve extensie. 

4. Kort & krachtig

Meer dan 70% van het verkeer op het internet gebeurt via mobiele apparaten. Een domeinnaam met meer dan 16 tekens is niet echt handig op mobile. Je hebt al een kleiner scherm en je wilt gewoon zo snel mogelijk de gewenste website bereiken.

Daarom is het belangrijk dat je domeinnaam kort en krachtig is. Ook zodat mensen deze makkelijk kunnen onthouden en intypen.  

5. Het gebruik van koppeltekens

Het gebruik van koppeltekens is niet per se iets slecht. Het heeft geen effect op je SEO score en het kan je domeinnaam ook misschien wat leesbaarder maken als deze bestaat uit meerdere woorden.

Het enige minpunt aan koppeltekens in een domeinnaam is dat het minder goed typt. Je bezoeker is er onnodig langer mee bezig om je domeinnaam te typen. Het gebruik van koppeltekens heeft dus eigenlijk enkel en alleen een effect op je gebruiksvriendelijkheid. 

Ook is het soms lastig voor een bezoeker om zich te herinneren waar het koppelteken stond, want het kan zijn dat je een domeinnaam hebt waar je meerdere koppeltekens kan gebruiken. Over het algemeen zouden we het afraden om koppeltekens te gebruiken. Enkel als je twee lange woorden hebt die je het best kan opsplitsen om de leesbaarheid te verbeteren.

Waar kan ik de beschikbaarheid van een domeinnaam nakijken?

Je kan best al eens research doen naar wat er beschikbaar is op het web. De beschikbaarheid van een domeinnaam kan je achterhalen op www.dns.be. Denk er ook zeker aan om de verschillende extensies te overwegen in .be niet beschikbaar is.

Besluit

Heb jij hulp nodig met het uitkiezen en registreren van een domeinnaam? Wij hosten en onderhouden meer dan 25 websites van onze klanten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend gesprek over je plannen.

Deel Dit Bericht

Vond je dit nou een interessant blogartikel? Deel het met je collega’s of partners!
Vond je dit nou een interessant blogartikel?
Deel het met je collega’s of partners!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Start Jouw Project Met Cayweb

50+ ondernemers gingen je voor! 🚀

Klaar Voor De Volgende Stap?

10+ projecten opgestart in 2023! 🚀