15 november 2023
Webontwikkeling

Een goede domeinnaam kiezen: 5 handige tips

domeinnaam

Je bent net een bedrijfje opgestart en je bent klaar om een nieuwe website te maken. Het eerste wat je nodig hebt? Een goede domeinnaam, ook wel bekend als het adres van je website.

Een goede domeinnaam kiezen is essentieel voor het succes van je website. Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee hoort te houden. In dit artikel overlopen we even enkele tips, do’s en don’ts om een goede domeinnaam te kiezen.

What’s in a (domain) name?

Een domeinnaam of URL bestaat uit vier verschillende onderdelen.

Het eerste deel van je URL is het protocol (http/https). De ‘s’ staat voor ‘secure’ en het geeft aan dat er een SSL-certificaat aanwezig is.

Vervolgens heb je het subdomein (www.), wat staat voor ‘world wide web’.

Daarna heb je het belangrijkste deel, je daadwerkelijke domeinnaam. Hier beslis je zelf wat er komt te staan. In ons geval is dat dus ‘cayweb’. Dit deel registreer je bij een webhost en zo kan je ook meteen aan de slag met je website.

Tenslotte heb je de extensie (.be, .nl, .com, …). Dit is zeker niet onbelangrijk. Voor Belgische bedrijven is een .be-extensie prioritair. Indien een .be-extensie kan je ook altijd experimenteren met .com, .agency, .store, … Genoeg mogelijkheden dus! Weet gewoon dat een .be-extensie altijd de beste optie zal zijn voor een Belgisch bedrijf. Daar kan je zeker geen fouten mee maken.

1. Size matters

De lengte van je domeinnaam is zeer belangrijk. Deze hoort kort en krachtig te zijn en het liefst ook makkelijk te onthouden. Lange domeinnamen zijn niet alleen onhandig om telkens in te typen, maar zoekmachines waarderen ook beknopte en relevante domeinnamen.

Houd er verder ook rekening mee dat een domeinnaam minimaal 2 karakters moet bevatten en maximaal 63 karakters (inclusief de extensie).

2. Gebruik je (merk)naam

Als je een unieke naam hebt bedacht voor je bedrijf, dan houden we het heel simpel: jouwmerknaam.be – uiteraard als je genoeg research hebt gedaan bij het kiezen van je merknaam. Als er al een bedrijf bestaat met exact dezelfde naam is dit helaas niet mogelijk.

Werk je onder je eigen (familie)naam? Dan kan je dit ook zeker gebruiken als domeinnaam. Voor ik met Cayweb begon werkte ik een lange tijd als freelancer. Onder de domeinnaam burakcaylar.be maakte ik mijn eerste stappen als webdesigner.

Een (familie)naam gebruik je best als je echt met mensen werkt en persoonlijke diensten aflevert. Denk maar aan een garagist of een glazenwasser. Zo creëer je al meteen een familiair gevoel. Als webshop bijvoorbeeld is dit minder voorkomend.

3. Gebruik een zoekwoord

Wat als je merknaam nu reeds bezet is? Dan kan je altijd voor een andere extensie gaan, maar dat moet je eerder zien als last resort.

In dat geval kan je altijd je merknaam combineren met een belangrijk keyword. Stel dat je als fotograaf je achternaam wil registreren, bijvoorbeeld Adams. Adams.be lijkt al bezet te zijn, maar AdamsFotografie.be nog niet!

Door een keyword te gebruiken in je domeinnaam heb je eigenlijk twee voordelen: je scoort beter in de zoekresultaten omdat je zo inzet op het zoekwoord ‘fotografie’. Daarnaast weten mensen met je domeinnaam meteen wat je doet als bedrijf, namelijk fotografie. Met enkel Adams.be is dit uiteraard niet het geval.

4. Het gebruik van cijfers, koppeltekens en andere tekens

Eigenlijk is het heel simpel: een domeinnaam mag enkel en alleen bestaan uit Romeinse tekens (ons alfabet), cijfers en het koppelteken. Alles wat daarbuiten valt kan niet goedgekeurd worden in je domeinnaam.

Het is wel belangrijk om te weten dat het gebruik van meer dan één koppelteken wordt afgeraden. Waarom? Stel je voor dat je op je gsm aan het typen bent; elke keer dat je een koppelteken moet invoeren, moet je overschakelen naar de speciale tekens. Dat kan snel vervelend worden.

Een koppelteken heeft twee bedoelingen: je kan het zien als een spatie of je kan het gebruiken om je domeinnaam wat meer leesbaar te maken. Fotografie-adams.be is makkelijker te lezen dan Fotografieadams.be.

5. De juiste extensie(s)

Als Belgisch bedrijf is een .be-extensie altijd een goede keuze voor je domeinnaam. Indien je in de toekomst zou willen uitbreiden, kan het ook slim zijn om aanvullende extensies aan te kopen zoals .de, .com, .nl, …

Als je bijvoorbeeld later de Duitse markt wil veroveren met je webshop, kan je nu ook al best een .de-extensie aankopen. Het kan nooit kwaad om een extra extensie aan te kopen voor je domeinnaam.

Waar kan ik de beschikbaarheid van een domeinnaam nakijken?

Je kan best al eens research doen naar welke domeinnamen er beschikbaar zijn. Dit kan je nachecken via www.dns.be.

Via DNS Belgium kan je ook meteen de eigenaar en registrar van een domeinnaam achterhalen. Als je gewenste de domeinnaam al bezet is, kan je zo eventueel contact opnemen met de eigenaar om deze over te kopen. Weet wel dat dit vaak grote kosten met zich meeneemt.

Conclusie

Hulp nodig met het kiezen en registreren van een domeinnaam? Bij Cayweb hosten en onderhouden we al meer dan 3 jaar websites voor onze tevreden klanten. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend gesprek.

Deel dit artikel
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

burak caylar
Get in touch

Contacteer ons vandaag ✉️

Wij nemen jouw project graag in handen! Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek of een offerte op maat.

burak caylar
Get in touch

Contacteer ons vandaag ✉️

Wij nemen jouw project graag in handen! Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek of een offerte op maat.